Hrnečku vař! V Rozletech jsme v rámci akce Food Revolution vařili speciality
Hned na začátku musím napsat, že ještě doplním recepty na úžasné speciality, které jsme vařili. Slibuji!
Na upršené sobotní odpoledne jsme tentokrát v Rozletech nepřipravili výlet, ale akci, která se bude odehrávat uvnitř.
Oslovila nás Ramona, která v současnosti pracuje v Toulcově dvoře, s nabídkou zúčastnit se celosvětové akci Food Revolution Day (což se dá přeložit jako Den jídelní revoluce). V ní jde o to naučit se znovu vařit a vychutnávat dobré jídlo, učinit z vaření příjemný čas pro setkání. Víc si můžete přečíst na webu www.foodrevolutionday.com/.
Ramonin nápad byl, že bychom v Toulcově dvoře zkusili uvařit speciality zemí, odkud pocházíme. Moc se nám to líbili a tak jsme začali chystat volnočasovku.
Každý, kdo chtěl přijít, si měl najít za pomoci rodičů nějaký typický recept a v sobotu ho pak předvést ostatním.
V sobotu – vinou opravdu nevlídného počasí, pršelo a byla zima – přišlo méně lidí než na minulou akci, ale sám jsem nebyl:-) (Dorazili tito kuchaři: Haki, Tomas, Lisha, Míša, Terka, Marie a Adéla s dvěma kamarády Ivkou a Martinem.) Všichni až na Toma měli připravený recept – skvělé!
Po čekání na Lishu, které ujel autobus, jsme s lehkým hodinovým zpožděním vyrazili nejdřív na nákup surovin, pak už konečně do Toulcova dvora, kam jsme přijeli chvíli před třetí hodinou.
V Toulcáku nás přivítala Ramona s Paulinou (ta u nás doučovala angličtinu).
Nejdříve jsme si zahráli jednu hru. Po místnosti byly rozmístěné fotky tradičních jídel z různých zemí, odkud pocházíme (Arménie, Čína, Česko, Slovensko, Itálie….).
Každý dostal do ruky lepicí štítky a měl k jídlům přiřadit zemi. U některých to bylo jednoduché (pizza – Itálie, knedlo-vepřo-zelo – Česko), u jiných se netrefil nikdo
(salám a kaše mamaliga – Rumunsko)
Pak už jsme se dali konečně do vaření. Ramona nás rozdělil do skupin tak, aby byl vždycky jeden hlavní kuchař s receptem a další se od něj mohli učit tím, že pomáhali. Nakonec jsme si vlastně každý vyzkoušel všechno.
FOTOGALERIE
A co jsme vařili? Bramboráky, brynzové halušky, gatu, rumunskou a čínskou specialitu (u nich jsem jména zapomněl, ale zeptám se a doplním – stejně jako recepty).
Vyznamenal se hlavně Tomas, který dostal titul mistra kuchaře v černých brýlích.
U sporáku byl nával, takže jsme dovařili v šest, kdy už měla akce končit.
Všichni se ale dovolili rodičů, že můžou zůstat déle, a tak jsme měli čas zasednout ke stolu a ochutnávat.
A ochutnávat. A ochutnávat. A ochutnávat. A ochutnávat. A ochutnávat. A ochutnávat. A….
Nevím, jak ostatní, ale já jsem se úžasně přejedl – všechno bylo moooooc dobré.
Na vytrávení nás ještě Ramona provedla po Toulcově dvoře a pak už kolem půl osmé hurá domů. Tentokrát jsme přešvihli konec akce o skoro dvě hodiny, ale nikomu to nevadilo.
Děkuji tímto všem, kteří se akce zúčastnili. Doufám, že se vám líbila stejně jako mě a už se těším na červnovou!